Afscheid

 

 

 

 

 

Het einde van een mooie periode 

Annie den Uijl neemt afscheid van Stichting Huurdersbelang Mercatus 

 

Toen ze 65 werd stopte Annie den Uijl als directiesecretaresse van het bestuur bij Mercatus. Ze nam een half jaartje afstand van de corporatie en kwam daarna terug als lid van Stichting Huurdersbelang Mercatus. Ze huurde al jaren een woning en vond het belangrijk om de stem van de huurders te laten horen. Dat is nu twaalf jaar geleden. Al snel werd ze secretaris van de stichting en de laatste jaren was ze voorzitter. “Nu is het tijd voor vernieuwing!”, lacht Annie.  

Al 57 jaar huurt Annie een woning van Mercatus. In die woning is ze zelfs getrouwd. In al die jaren dat Annie bij Mercatus werkte, viel het haar op dat toch best veel medewerkers een koopwoning hadden. “Ik zei altijd: ‘Ga even in de schoenen staan van de huurder: hoe zou jij zelf benaderd willen worden?’ Maar dat is best moeilijk als je een koopwoning hebt. Met een koopwoning heb je namelijk alle vrijheid om je woning te veranderen naar eigen smaak. Voor mensen die huren is dat anders.”  

Ik zei altijd: “Als jij een nieuwe keuken wenst, dan wil je toch klantvriendelijk behandeld worden? Op dezelfde manier mogen wij hier met huurders omgaan als zij een verbouwing hebben.” Annie heeft zich daar altijd voor ingezet, al toen ze bij Mercatus werkte en later dus als lid van de stichting.  

Professioneel 

De toenmalige bestuurder Ton Beurmanjer vond het een goed idee dat Annie lid van Stichting Huurdersbelang Mercatus zou worden. Annie: “Ton zei wel: ‘Neem eerst even afstand van alle processen hier en kom daarna terug.’ We praten over het jaar 2011. Stichting Huurdersbelang stond die tijd nog in de kinderschoenen, vertelt Annie: “De organisatie is de afgelopen jaren echt veel professioneler geworden. Ik vind dat we een hele fijne groep bestuursleden hebben, die erg betrokken is. Het mooie is ook dat we allemaal onze eigen inbreng hebben. De één vanuit een dorp, de ander vanuit Emmeloord en ieder brengt zo zijn of haar eigen expertise in.”  

Keuzemogelijkheden keukens 

Waar Annie trots op is dat de stichting zich hard heeft gemaakt binnen het onderwerp ‘keuze van keukens’. “Op een gegeven moment werd duidelijk dat Mercatus beperkte mogelijkheden ging doorvoeren voor keukens. Juist de dingen die huurders belangrijk vonden, konden niet. We hebben ons daar echt sterk voor gemaakt en we zijn er goed uitgekomen met het bestuur van Mercatus. Ja, dan ben ik echt blij dat wij als huurder onze stem kunnen laten horen uit naam van een grote groep huurders.”  

Doorstroming ouderen  

In het huidige tijdperk waarin een groot tekort is aan woningen, is de doorstroming van ouderen een belangrijk onderwerp van gesprek. Veel ouderen wonen nog in de gezinswoning waar ze hun kinderen hebben grootgebracht. Het meest ideale beeld is dat mensen daarna in een appartement zouden gaan wonen, dat past bij hun levenssituatie. Annie: “Je kunt je voorstellen dat ouderen opzien tegen zo'n verhuizing. Niet iedereen heeft kinderen die even komen helpen. Wij zeggen dus: zorg voor een verhuiscoach die vragen kan beantwoorden en hulp kan bieden. Bovendien: als je van een grote woning naar een appartement gaat, dan is de huur toch vaak duurder. Daar mag best wat tegenover staan, vinden wij. In veel gemeentes wordt daar iets mee gedaan, maar hier in de polder nog niet. Daar maakt Stichting Huurdersbelang zich dus ook sterk voor.”  

Goede relatie Mercatus  

Ook bij renovaties is Stichting Huurdersbelang nauw betrokken. Bestuursleden bekijken de plannen en geven hun adviezen aan het bestuur van Mercatus. “Daar wordt altijd goed naar geluisterd”, vindt Annie. “Ja, de relatie met Mercatus is echt heel goed. We worden serieus genomen en er wordt echt iets met onze ideeën gedaan.” 

Verhuizing 

Zelf gaat Annie komend jaar verhuizen naar een appartement aan de Zuiderkade in Emmeloord. Ze zou dat doen met haar man, mede omdat hij ziek was en een gelijkvloers appartement gemakkelijker zou zijn voor hem. Haar man overleed afgelopen zomer. “Ik ben wel blij dat we nog samen de keuze hebben gemaakt en dat hij bijvoorbeeld nog betrokken is geweest bij het uitkiezen van de keuken. Nu ga ik alleen verhuizen, in april of mei. Het is gek om de woning waarin we zijn getrouwd achter te laten, maar het voelt ook als nieuw begin. Gelukkig heb ik kinderen die me helpen bij al deze dingen. Ik denk dan aan huurders die dat niet hebben… Ja, het is voor mij echt belangrijk dat die extra hulp krijgen bij zulke grote veranderingen.”